Friday, May 6, 2011

Trilogi Novel Fauziah Ashari

Nie plak novel yang aku rasekan yang kedua aku rase best!... Koleksi novel Fauziah Ashari...
1) Ombak Rindu
 
Izzah adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.
Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.
Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.
Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?

2) Cinta Tiada Akhirnya

Rentetan perkahwinan rahsia antara Izzah dan Hariz di ‘Ombak Rindu’ dipanjangkan lagi di dalam ‘Cinta…Tiada Akhirnya’.
Kehidupan menjanjikan segalanya. Pahit, manis suka dan duka. Satu perjalanan anugerah dari Maha Pencipta yang menjanjikan kematian dalam kembara kehidupan. Bagi kaki yang melangkah dan tangan yang menadah, terpulang pada insan itu sendiri mencorak hidupnya.
Inilah kisah…CINTA…TIADA AKHIRNYA, menyelami Izzah yang setia, hampir sempurna, menyajikan cinta pada suaminya, Hariz yang masih mencari diri dan cinta sejati. Disulami detik cemas yang pasti mencorak minda, mendebarkan jiwa, CINTA…TIADA AKHIRNYA akan menyerapi kehidupan setiap pembaca.
3) Rindu Cintaku
 
"Cinta ini tak akan terhakis, cuma kealpaan yang mengguris"
"Kesinambungan OMBAK RINDU & CINTA... TIADA AKHIRNYA"

Akhirnya lengkaplah trilogi kisah Izzah-Hariz. Bagi pengikut setia kisah pasangan ini memang wajib aar baca buku ini. Bagi saya kisah ketiga ini agak kurang menyengat berbanding Ombak Rindu dan Cinta... Tiada Akhirnya. Kisah sedihnya juga kurang menyentuh hati seperti OR dan CTA. Bagaimanapun FA berjaya menimbulkan rasa ingin tahu pembaca melalui watak Izzah yang ingat2 lupa kisah silamnya dgn Hariz. Dia seperti pernah merasa Hariz mengasari dirinya tetapi Hariz yang sedang bersama dgnnya adalah sorang yg sangat romantis dan mengambil berat. Izzah jadi keliru dgn keadaan dirinya dan cuba mencari kebenaran. Muncul juga watak dari Ombak Rindu yang mahu menggoyahkan lagi rumah tangga Izzah-Hariz yang mula bergetar. Segalanya menguji cinta Hariz pada Izzah. Yang pastinya ending kali ini menutup kemelut kisah cinta Izzah-Hariz apabila akhirnya Izzah bahagia bersama Asyanur Juni Ibtisam dan Haji Hariz Abdullah, and oh.. another baby coming. :).

Sinopsis belakang buku:
Izzah tercari-cari ketika dirinya hilang ingatan. Mimpi-mimpi ngeri tentang suaminya berkunjung datang dalam kotak minda menambah kekeliruan, menjadikan dia kedinginan dalam cinta Hariz yang sentiasa membara. Izzah pulih saat konflik memuncak dan dia tidak berdaya untuk menggalas beban yang membelenggu hati bila cinta suami ditagih insan lain walau maruah menjadi taruhan.

Hariz yang keresahan terus dilanda tsunami permasalahan. Neraca karma beralun ganas melibas keegoannya. Hariz hilang punca, hilang kuasa dan hilang Izzah. Namun membuang cintanya pada isteri tercinta tidak pernah wujud di hatinya walau dalam keterpaksaan.

Andainya mampu ditebus kesilapan, apakah harga yang perlu dilunaskan? Rumahtangga? Cinta tak kesampaian? Kesetiaan? Maruah? Atau... Nyawa?

*Pas nie nk tgk filem ombak rindu lak lakonan Aaron Aziz, Maya Karin dan Lisa Surihani... X sabar nk tgk... Tgguuuu.....

No comments:

Post a Comment

Thanks sbb sudi komen entry saya (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...